I forrige uke var NRK Trøndelag på besøk på Levanger gjenvinningsstasjon for å lage en sak om at folk ikke lenger reparerer hvitevarer og elektronikk, men kaster det gamle og kjøper nytt. Der kom vi i skade for å uttale at hver innbygger i våre kommuner leverer inn 50 kilo slikt avfall pr år, men det riktige skulle være 52 kilo pr innbygger totalt de siste tre årene.

Dette gir et gjennomsnitt på 17 kilo pr år, noe helt annet enn først uttalt. Vi beklager sterkt denne feilen.

NRK Trøndelag har lovet å rette opp i nettsaken, den kan leses her: https://www.nrk.no/trondelag/forbrukarane-reparerer-ikkje-lenger-kvitevarer-1.14235210.

Men selv om det ikke er så mye som vi først påsto, er det likevel store mengder som utgjør et problem. I tillegg til det som leveres inn hos oss kommer det som folk leverer direkte til forhandler og det som kastes av næringsaktører. Det totale avfallsregnskapet for 2016 viser totalt 147 000 tonn EE-avfall i Norge, tilsvarende rundt 28 kg pr person. (Kilde: SSB)

Det viser seg også at mye som kastes slett ikke er ødelagt. En undersøkelse gjort av avfallsselskapet IVAR i Stavanger, viste at 42 % av det som ble levert inn fortsatt fungerte: https://www.nrk.no/rogaland/fullt-brukbare-el-artiklar-hamnar-pa-dynga-1.13597756.

De siste tre årene har hver innbygger i Innherred Renovasjons kommuner levert inn 52 kilo elektrisk avfall og hvitevarer på våre gjenvinningsstasjoner.