Har du lagt merke til at matavfallsposene våre har forandret seg? Nå er de ikke lenger laget av plast, men av fornybare råvarer. Der er også sertifisert nedbrytbare. 
 
Dette er et miljøvalg. 

Nye posestativ og mer miljøvennlige poser
Rull med matavfallsposer og en løs pose
Hånd som holder en full matavfallspose foran trær

Hvorfor nye poser?

  • Tidligere kjøpte vi inn store mengder matavfallsposer av plast. All denne plasten måtte fjernes i biogassanlegget Ecopro Verdal før matavfallet kunne gjenvinnes. Plasten ble så brent som restavfall. Det er dårlig ressursutnyttelse. Dessuten medfører det en risiko for at små biter av plast blir med til biogjødselet.
  • De nye posene er sertifisert nedbrytbare, og utnyttes i hele prosessen der matavfall blir til biogass og gjødsel. Posene inneholder fornybare råvarer og gjør prosessen "renere".
  • Vi hadde et veldig stort forbruk av plastposer til matavfall. De ble dessverre ikke brukt kun til avfall, men gjerne som erstatning for bæreposer. Dette er unødvendig bruk av plast. Innherred Renovasjon ønsker ikke å være en stor produsent av plastposer, vi vil heller kutte plastforbruket. Med bioposene reduserer vi plastforbruket med ca 70 tonn pr år!

Tips til bruk av bioposene

Posen er blant de mest holdbare på markedet, men nedbrytningsprosessen starter tidligere enn for en plastpose.

Her er derfor noen tips for å motvirke at posen ødelegges i kjøkkenbenken eller dunken:

  • Unngå matavfall med mye væske, feks. suppe- og lapskausrester.
  • Legg gjerne litt tørkepapir i bunnen av bøtta før du har oppi posen. Brukt tørkepapir kan i tillegg kastes i posen. Det hjelper til å suge opp fuktigheten.
  • Bytt pose etter maks 4-5 virkedager
  • Bruk gjerne en luftet kurv til posen, i stedet for en tett bøtte. Ikke bruk lokk på bøtta.
  • Bær posen i bøtta når du går ut med den
  • Oppbevar poserullen på et tørt, luftig og kjølig sted

PS - posene har ikke vanlige hanker, men fire løse ender. De skal være slik. Knyt dem godt igjen før du kaster posen i beholderen din.

Og du, husk at det viktigste du gjør er å unngå matsvinn! Mat skal spises, ikke kastes 🙂

Bilder av bioposer, med tekst om hvorfor de er valgt