Vi håper alle har hatt en flott julefeiring! Kanskje lurer du nå på hvor du skal gjøre av avfallet etter feiringene. Her får du noen tips.

Gavepapir/julepapir

Glanset julepapir kastes i restavfallet

Glanset julegavepapir er dessverre lite verdt så snart pakkene er åpnet. Det inneholder mye leire og fargestoffer, men minimalt med papirfiber og kan dermed ikke gjenvinnes til nytt papir. Derfor må det kastes i restavfallet. Har du derimot brukt gråpapir (både med og uten mønster/farger), avispapir eller annet gjenvinnbart gavepapir kan dette kastes i papirdunken. 

Gavebånd er også restavfall.

Matavfall og ribbefett

I jula blir det nok mye ekstra matavfall. Men prøv å unngå matsvinn, bruk julematrestene til lunsj eller ha juletapas som en av julemiddagene. Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den.

OBS – Ikke hell fett eller olje i toalettet eller vasken. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg blant annet rotter. La stekebrettet stå til det blir kaldt etter at ribben er stekt (eller at pinnkjøttet trekt). Skrap av fettet og legg det i matavfallet. Flytende fett og oljer helles over i en kartong eller flaske, teipes igjen og kastes i restavfallet. Du kan også levere dette på våre gjenvinningsstasjoner som olje (sammen med farlig avfall).

Juletreet

Juletre uten nåler, illustrasjon
Illustrasjon: Marianne Heggenhougen/LOOP

Har du ekte juletre leverer du det som hageavfall på en gjenvinningsstasjon. Husk å ta av pynten først! Plastjuletrær leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen. NB! Juletrebelysning er elektrisk avfall og må ikke henge på. Hvis det er innebygd i treet må hele treet leveres som elektrisk/elektronisk avfall.

Vi har dessverre ingen henteordning for juletrær, men det koster ikke noe ekstra å levere avfall på våre gjenvinningsstasjoner.

Fyrverkeri

  • Ubrukt fyrverkeri  (udetonert fyrverkeri) leveres tilbake til en forhandler/butikk som selger fyrverkeri.
  • Fyrverkeri som er brukt kastes i restavfallet eller leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

Levende lys

  • Stumper fra stearinlys kastes i restavfallet. Eller hva med å smelte dem om og støpe nye fine lys til januarmørket?
  • Telysholdere i aluminium sorteres som metallemballasje. Husk å trykke løs vekeholderen i stål i bunnen av telysholderen. Telysholder i plast kastes i restavfallet.

Flere tips til sortering av juleavfallet finner du her.