Strandryddeaksjonen “Hold Midt-Norge rent” er nå avsluttet, og det er tid for å hedre noen av dem som har gjort en flott innsats for strendene våre. I forrige uke ble prisene for Årets strandrydder i Midt-Norge, og Årets strandrydder for Innherred Renovasjons kommuner delt ut. Hovedprisen på 10 000 kroner gikk til Hege Lie Rønningen og sønnen Jo Maximilian på Hitra, mens Innherred Renovasjons pris gikk til Rune Sagen i Stjørdal.

Hege og Jo Maximilian, Hitra
Hege og Jo Maximilian Lie Rønningen ble årets strandryddere i Midt-Norge

Årets strandrydder i Midt-Norge ble kåret i en tilfeldig trekning av alle som har registrert seg hos en av selskapene i «Hold Midt-Norge rent». Helt fantastisk at vi har vunnet, sier Jo Maximilian og Hege som ble de heldige vinnerne av pengene. Vi plukket to sekker ikke så langt fra hytta vår. Vi syns det er kjempefint at også de små aksjonene blir satt pris på. Vi som har ryddet ser at det hjelper, det blir mindre avfall og mye finere rundt oss. Vi plukker avfall hvert år, avslutter vinnerne.

Rune Sagen 2
Rune Sagen får Innherred Renovasjons strandryddepris av informasjonsmedarbeider Øyfrid S. Knudsen

Lokalt ble Rune Sagen fra Stjørdal kåret til «årets strandrydder» av Innherred Renovasjon etter strandryddekampanjen «Hold Midt-Norge rent». Sagen var mannen bak den storstilte ryddeaksjonen i Stjørdal 7. mai, dere hele kommunens strandlinje ble ryddet for søppel på én dag. Prisen er på 5 000 kroner, og pengene gir Rune Sagen videre til DPS Stjørdal.

2,46 tonn, eller 43 m3 avfall ble samlet inn og 200-300 personer var involvert under aksjonen 7. mai. Aksjonen kom i gang som et initiativ fra én person – Rune Sagen. Han startet det hele i høst med å utfordre alle politiske partier i kommunen til å samle et ryddelag og ta hver sin del av strandlinjen.

– Alle tok utfordringen og da var det bare å «gønne på», smiler den engasjerte stjørdalingen som har mange jern i ilden. I det siste er han kanskje mest kjent som oppmannen bak «nakenfiske-stuntet» i sosiale medier, der folk utfordres til å fiske naken eller gi penger til Redningsselskapet. Han jobber til daglig som snekker, men er lidenskapelig opptatt av fiske og naturopplevelser.

Rune Sagen med fiskeutstyr
Rune Sagen viser fram noe av fiskeutstyret han har kjøpt inn til DPS Stjørdal for prispengene.

Selv vil Rune Sagen takke alle de frivillige som deltok, og vil gjerne gi enda mer tilbake til nærmiljøet. Pengene som følger med prisen gir han nemlig videre til Distriktspsykiatrisk senter Stjørdal (DPS) og deres turgruppe. Og pengene skal selvsagt gå til innkjøp av fiskeutstyr. – Jeg snakket med dem og de har ikke hatt mulighet til å kjøpe inn dette før, så da gjorde jeg for dem sier Sagen.

Over 240 ryddelag ble registrert i Midt-Norge i perioden fra 1.mai til 10.juni. De har til sammen samlet inn flere titalls tonn avfall langs strender og elver. Det bidrar til et renere og tryggere nærmiljø for folk og dyr.

Hold Midt-Norge rent ønsker å takke vinnerne, og alle små og store hender som har ryddet våre strender og elvebredder for innsatsen. Det er kjempebra at folk engasjerer seg i saken om marint avfall langs strender, et globalt problem som bare blir større og større. I fellesskap har rydderne gjort et miljøtiltak som merkes.

Selv om det ikke er mulig å være med i trekning av premier flere ganger i 2016 oppfordrer vi folk til å fortsette å rydde strender og elvebredder i sommer og utover høsten. Den største premien er tross alt et renere og tryggere nærmiljø.