I en situasjon med omfattende smittespredning i befolkningen er det viktigere enn noen gang at avfallsinnsamlingen fungerer og at renovatører og driftspersonell holder seg friske. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å begrense smittefare når du håndterer avfallet ditt.

Først og fremst: Lytt til helsemyndighetene generelle råd til befolkningen. Håndvask er som alltid et meget viktig tiltak for å hindre smittespredning.

Hjemme på kjøkkenet:

Sorter så mye som mulig. Hvis vi kommer i en situasjon der det blir redusert drift, må vi prioritere hva vi henter først. Jo mer av det avfallet som kan vente lenger (papir, plast, glass- og metallemballasje) som er sortert ut, jo større sjanse er det for at vi får tømt det som haster. Er du usikker på hva som skal hvor, sjekk sortere.no eller les mer her.

Ute i dunkene/containerne:

 • Grønn pose med knute
 • Restavfallspose som kastes
 • Alle 4 avfallsdunker
 • Sørg for at posen er godt knyttet igjen før du kaster den i beholderen. Bruk heller en pose for mye enn en for lite nå.
 • Pass på at avfallet ligger oppi dunken, og ikke havner på utsiden. Lokket må være på. Sekken med plastemballasje kan stå ved siden av, men husk å knyte den godt igjen som vanlig. OBS! Ikke knyt den fast i dunken!
 • Vask eller desinfiser gjerne håndtaket på dunken når du har trillet den fram. Husk å vaske hendene dine etter at du har trillet dunken eller kastet søppel.

Fellescontainere

Bor du et sted der flere deler containere, er det ekstra viktig å vaske hendene godt etter at du har kastet søppel. Mange er i kontakt med luka så det er lurt å ta forholdsregler som du ellers ville gjort på offentlige steder.

Du kan bruke engansghansker om du ønsker det. Vask av luka kan også være lurt, eventuelle rutiner for dette er opp til det enkelte sameiet/borettslaget å innføre. Men glem ikke at det viktigste du gjør er å vaske hendene etter å ha tatt i potensielt skitne flater og avfall.

Ute på offentlige steder

Kast aldri matavfall, drikkebeger etc på gata, men bruk søppeldunker i nærheten. Finner du ingen, så ta med deg avfallet hjem og kast det der.

På gjenvinningsstasjonen

Vi har fortsatt vanlig åpningstid på alle våre stasjoner, og vi tar i mot de som kommer, men har noen råd:

 • Tenk gjennom om du virkelig må på gjenvinningsstasjonen nå, eller om du kan lagre avfallet hjemme i stedet. Vi opplever at mange bruker den ledige tiden de nå har fått til å rydde i hus og hage og kaste avfall. Blir det for mye pågang kan vi bli tvunget til å stenge for å ha kapasitet til å behandle avfallet og begrense smittefaren.
 • Hvis du må levere avfall, prioriter farlig avfall, elektronikk og annet som kan medføre risiko å lagre hjemme.
 • Hold avstand fra andre besøkende og fra de ansatte. Vi kan ikke hjelpe deg å løfte avfallet av hengeren.
 • Vi dirigerer køen om det kommer for mange på en gang. Da kan det hende du må vente før du får kjøre inn.
 • Alle barn må sitte i bilen under besøket. Dette anbefaler vi alltid av sikkerhetshensyn, men spesielt nå.
 • OBS: Er du smittet eller i karantene kan du IKKE komme på gjenvinningsstasjonen