I jula blir det en del ekstra avfall. Da er det ekstra viktig å sortere dette rett, så kanskje slipper du overfylt restavfallsdunk. Her kommer noen tips til hva du gjør med juleavfallet!

Gjør deg klar til julekvelden: lag avfallsstasjoner!

I god tid før gaveåpningen: sett fram sekker eller esker til de ulike avfallstypene som gaver og innpakning består av. Har du separate stasjoner til papir, restavfall, plastemballasje og kanskje isopor, går opprydningen etterpå som en lek! Da er jobben allerede gjort.

Julepapir/gavepapir

Glanset julegavepapir er dessverre lite verdt så snart pakkene er åpnet. Det inneholder mye leire og fargestoffer, men minimalt med papirfiber og kan dermed ikke gjenvinnes til nytt papir. Derfor må det kastes i restavfallet. Har du derimot brukt gråpapir (både med og uten mønster/farger), avispapir eller annet gjenvinnbart gavepapir kan dette kastes i papirdunken.

Gavebånd er også restavfall.

.julepapir

Isopor (EPS)

Isoporbit

Små mengder kan kastes i restavfallet

Større mengder leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon. Leverer du det dit, vil det bli gjenvunnet til ny isopor eller plastprodukter!

Matavfall og ribbefett

I jula blir det nok mye ekstra matavfall. Men prøv å unngå matsvinn, bruk julematrestene til lunsj eller ha juletapas som en av julemiddagene. Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den.

Les våre beste tips til å ta vare på julematen her!

OBS - Ikke hell fett eller olje i toalettet eller vasken. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg blant annet rotter. La stekebrettet stå til det blir kaldt etter at ribben er stekt (eller at pinnkjøttet trekt). Skrap av fettet og legg det i matavfallet. Flytende fett og oljer helles over i en kartong eller flaske, teipes igjen og kastes i restavfallet. Du kan også levere dette på våre gjenvinningsstasjoner som olje (sammen med farlig avfall).

Juletreet

Juletre uten nåler, illustrasjon

Når du pakker ut juletreet, skal nettet rundt det kastes i restavfallet, selv om det er av plast. Les hvorfor her.

Har du ekte juletre leverer du det som hageavfall på en gjenvinningsstasjon. Husk å ta av pynten først! Plastjuletrær leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen. NB! Juletrebelysning er elektrisk avfall og må ikke henge på. Hvis lysene er innebygd i treet må hele treet leveres som elektrisk/elektronisk avfall.

Vi har dessverre ingen henteordning for juletrær, men det koster ikke noe ekstra å levere avfall på våre gjenvinningsstasjoner.

Fyrverkeri

  • Ubrukt fyrverkeri  (udetonert fyrverkeri) leveres tilbake til en forhandler/butikk som selger fyrverkeri.
  • Fyrverkeri som er brukt kastes i restavfallet eller leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.
Brukt fyrverkeri av ulike typer samlet på bakken

Levende lys 

To nesten nedbrente grønne stearinlys, kubbelys
  • Stumper fra stearinlys kastes i restavfallet. Eller hva med å smelte dem om og støpe nye fine lys til januarmørket?
  • Telysholdere i aluminium sorteres som metallemballasje. Husk å trykke løs vekeholderen i stål i bunnen av telysholderen. Telysholder i plast kastes i restavfallet.