Informasjon om matavfallsposer
Innherred Renovasjon har gått over til nedbrytbare bioposer for matavfall. Disse posene, laget av fornybare råvarer og sertifisert nedbrytbare, bidrar til redusert plastforbruk og bedre gjenvinning.
Hvorfor bioposer?
Tidligere brukte vi plastposer for matavfall, som måtte fjernes og brennes som restavfall i biogassanlegget. Dette var en dårlig ressursutnyttelse og medførte risiko for plastforurensning i biogjødselet. De nye bioposene brytes naturlig ned i prosessen der matavfall omdannes til biogass og gjødsel, noe som gjør prosessen mer effektiv og miljøvennlig. Overgangen til bioposer reduserer plastforbruket med cirka 70 tonn per år.
Tips til bruk av bioposene
Bioposene er blant de mest holdbare på markedet, men nedbrytningsprosessen starter tidligere enn for plastposer. Her er noen tips for å forhindre at posene ødelegges:
- Unngå å legge matavfall med mye væske i posen, for eksempel suppe- og lapskausrester.
- Legg litt tørkepapir i bunnen av bøtta før du setter i posen. Brukt tørkepapir kan også kastes i posen for å absorbere fuktighet.
- Bytt posen etter maks 4-5 dager.
- Bruk en luftet kurv til posen i stedet for en tett bøtte, og unngå å bruke lokk.
- Bær posen i bøtta når du går ut med den for å unngå at den revner.
- Oppbevar poserullen på et tørt, luftig og kjølig sted.
Merk at posene har fire løse ender i stedet for vanlige hanker. Knyt dem godt igjen før du kaster posen i beholderen din.
Husk, det viktigste du kan gjøre for miljøet er å unngå matsvinn. Mat skal spises, ikke kastes.
For mer informasjon, se vår video: