Om avfallsbeholdere og abonnement
Om beholderen din er utslitt eller skadet av vanlig bruk og tømming, skifter vi den ut uten kostnad. Ta kontakt med oss om du har en ødelagt avfallsbeholder. Hvis skaden skyldes andre forhold kan du bli fakturert for bytte av beholder.
Et renovasjonsabonnement følger eiendommen, så hvis du selger boligen din må du la beholderne stå igjen. Abonnementet du hadde overføres automatisk til ny eier ved tinglysning, og vi får også automatisk beskjed om adresse/navneendringer på eiendommen. Hvis ny eier ønsker et annet type abonnement må dette bestilles.
Ja, det kan du. Har du plastdunker, kan du bestille større eller mindre dunker her. Det er kun størrelsen på restavfallsbeholderen som betyr noe for gebyret. Bor du et sted med fellescontainere må endringer i størrelser avklares i fellesskap med de andre boenhetene.
Hvis du har kjøpt en bolig hvor det er renovasjon i dag, så trenger du ikke det. Abonnementet overføres automatisk til ny eier ved tinglysing. Vi får også beskjed om navneendringene. Ønsker du et annet abonnement (større/mindre beholdere), må du ta kontakt med oss. Hvis du har nytt hus, må du eller utbygger bestille beholdere 14 dager før innflytting.
Renovasjonsgebyret for helårsboliger faktureres to ganger i året:
- Regning for 1. halvår kommer i midten av mars med forfall ca 20. april
- Regning for 2. halvår kommer i midten av september med forfall ca 20. oktober
Om sortering og gjenvinning
Private husholdninger kan levere alle avfallstyper uten ekstra kostnad. Levering er inkludert i renovasjonsgebyret. Bedrifter og institusjoner må betale ved levering.
Dette tar vi i mot på gjenvinningsstasjonene:
- Asbest/eternitt
- Dekk med og uten felg
- Elektrisk og elektronisk avfall som lyspærer, TV, mobiltelefoner, varmeovner og datautstyr
- Farlig avfall
- Fritidsbåter inntil 15 fot
- Glass- og metallemballasje
- Gips
- Hageavfall
- Hvitevarer
- Klær og tekstiler (hele, rene og tørre)
- Metall
- Papp og papir
- Plastemballasje
- Porselen, steintøy
- Restavfall - brennbart og ikke-brennbart
- Stein, sand og betong
- Rent trevirke
- Behandlet trevirke
- Trykkimpregnert trevirke
- Vinduer med PCB
- Vinduer med klorparafiner
Dette tar vi ikke i mot:
- Bilvrak: Kontakt godkjente mottak
- Døde dyr: Kjæledyr leveres til veterinær eller dyrekrematorium. Påkjørte dyr: Kontakt kommunens viltnemnd
- Eksplosiver og ammunisjon: Kontakt politiet
- Udetonert fyrverkeri: Kontakt forhandler
- Innhold fra campingtoaletter
- Matavfall: Bruk vanlig beholder hjemme
- Medisiner: Leveres til apoteket
Papp, papir og kartong sendes samlet til Retura TRV i Trondheim, som sorterer ut de ulike typene for videre gjenvinning. Papp leveres til Ranheim paper and board og brukes som råstoff i produksjon av nye papp-produkter. Papir leveres til Norske Skog på Skog og blir til nytt avispapir. Drikkekartong sendes til Fiskeby Board i Norrköping i Sverige og blir til emballasjekartong som pizza- og cornflakes esker. Les mer om gjenvinning av papp og kartong her.
All plastemballasje fra norske husholdninger sendes i dag via Grønt Punkt til anlegg i Tyskland som har spesialisert seg på husholdningsavfall og har høy materialgjenvinningsgrad. 75% av transporten til Tyskland foregår med tog. Plasten blir sortert i 5-7 kvaliteter. De enkelte plastkvalitetene er råvarer videre til plastindustrien som bruker dette i sin produksjon. Norsk husholdningsplast blir brukt i produkter som lekestativ, møbler, gjerdestolper, blomsterkasser, søppelkasser, dører og kabelrør. Her kan du lese mer om hva din kildesorterte plast kan bli til.
Glass- og metallemballasje sendes til Sirkel Glass AS sitt gjenvinningsanlegg på Onsøy utenfor Fredrikstad. Glass og metaller kan brukes som råstoff i ny produksjon av glass- og metallprodukter. Glass blir til ny glassemballasje og bygningsmaterialet Glasopor.
Matavfall blir brukt som råstoff til produksjon av biogass og næringsrik gjødsel hos Ecopro i Verdal. Biogassen omdannes til drivstoff og elektrisitet, mens biogjødsel distribueres i landbruket. Ecopro er et høyteknologisk biogassanlegg som behandler matavfall på en miljøvennlig og fremtidsrettet måte. Anlegget fjerner smittefaren, reduserer luktproblematikk og gir lavere utslipp av klimagasser. Drivstoffet selges til og distribueres via selskapet Ecogas.
Restavfallet i beholderen du har hjemme sendes til forbrenning ved Heimdal Varmesentral. Energien utnyttes til oppvarming av husstander (fjernvarme) gjennom Statkraft Varme. Brennbart restavfall fra gjenvinningsstasjoner blir grovsortert før det sendes til forbrenning enten hos Statkraft Varme eller forbrenningsanlegg i Sverige. Ikke-brennbart restavfall fra gjenvinningsstasjoner legges på deponi.
Gjenstander i glass, drikkeglass, glass fra bilder, drivhus, speilflater og lignende kan ikke kastes i beholder for glass- og metallemballasje. Mindre glass kan pakkes inn og kastes i restavfallet. Større glass leveres til gjenvinningsstasjonen.
Metallgjenstander som ikke er emballasje (f.eks. stekepanner, bestikk, bil- og sykkeldeler osv.) kan leveres i egen container for metall på en gjenvinningsstasjon.
Om slam og septik
Du kan bestille tømming selv om det er planlagt tømming fram i tid. Er det under tre måneder til ordinær tømming, flyttes denne tømmingen fram, og erstatter den planlagte tømmingen. Er det over tre måneder til ordinær tømming, vil det betegnes som en ekstra tømming som vil medføre en ekstra kostnad per m3 tømt.
Kontakt en rørlegger. Dykkert på utløpet er lovpålagt. Den hindrer at slam går til filtergrøft og grunnen. Dykkert på innløpet er viktig for at ikke slam skal tette seg i inngangen til innløpet. Dette er meget viktig dersom det er dårlig fall mellom hus og tank.
Gråvann er avløp som kommer fra bad, oppvask- og vaskevann. Svart vann er avløp som kommer fra toalett (inkludert vakuumtoalett og urinal).
Et løfteøye er "kroken" vi bruker for å løfte av tanklokket. Løfteøyet monteres på den ene siden av tanklokket. Det er flere leverandører som har slike tanklokk i distriktet. Ta kontakt med vårt kundesenter dersom du ønsker hjelp til å finne leverandørene.
Det er bare toalettpapir som kan kastes i toalettet, i tillegg til urin og avføring. Våtservietter, filler, olje og fett skal kastes i restavfall. Slik avfall løser seg dårlig opp og tetter rør, slanger og filtre i avvanningsenhetene.
Av HMS-hensyn skal tanklokk ikke være tyngre enn 40 kg. Derfor anbefaler vi kjøresikre jernlokk. Det er flere leverandører som har slike tanklokk i distriktet. Ta kontakt med vårt kundesenter dersom du ønsker hjelp til å finne leverandørene.
Når vi tømmer tanken din blir alt innhold i tanken pumpet inn på avvanningsbilen og separert der. Det rensa vannet blir sendt tilbake til tanken for at den viktige gjæringsprosessen skal komme raskere i gang i tanken, samt for unngår transport av store mengder vann.
Vanligvis kommer kloakklukt fra tørre vannlåser. En vannlås tørker ofte ut dersom den ikke brukes ofte, og spesielt dersom den ligger i nærheten av varmekabler. Du kan helle vann i sluket så vil lukten forsvinne.
Om hytterenovasjon
Returpunktene for hytterenovasjon er plassert langs sentrale nedfartsveier fra ulike hyttefelt. Du kan finne ditt nærmeste returpunkt på sortere.no, de er merket med "H" i kartet.
Containerne på returpunktet er for det daglige, vanlige husholdningsavfallet fra hytteoppholdet. F.eks. matrester, emballasje, tørkepapir, drikkekartong etc. Større gjenstander, farlig avfall, elektronikk m.m. kan ikke settes på et returpunkt. Det du ikke kan kaste i restavfallet hjemme, kan du heller ikke kaste på hytta. Slike ting må i stedet leveres på en gjenvinningsstasjon. Avfallet skal sorteres i de avfallstyper det finnes containere for på returpunktet. På de fleste returpunkt vil du finne containere for flere avfallstyper, mens enkelte har kun restavfallscontainere. Vi jobber med å oppgradere returpunktene slik at det blir mulig for alle å kildesortere avfallet på hytta.
Kommunen er pliktig til å tilby tilfredsstillende tilbud om renovasjon til alle husholdninger. Avfall fra hytter blir regnet som husholdningsavfall. Utgangspunktet er at eiendommen gir rom for hvile og mulighet for matstell. Lovgrunnlaget finnes i Forurensningslovens § 30, og er presisert av Miljødirektoratet. Det gjelder i hele landet. Innherred Renovasjon utfører denne tjenesten på vegne av alle sine deltakerkommuner.
Har du både hytte og helårsbolig i Innherred Renovasjons kommuner, vil du få gebyr både for ordinær renovasjon og hytterenovasjon. Det er fordi kommunen er pliktig til å tilby en renovasjonsløsning for alle eiendommer der det genereres husholdningsavfall. Det varierer veldig hvor mye avfall som produseres fra den enkelte hytte. Men det å eie to eiendommer fører i et livsløp til mer avfall enn om en eier kun én. Avfallet fra oppussing, vedlikehold og innkjøp på hytta inkluderes også i renovasjonsordningen. Gebyret du betaler dekker både bruk av returpunkter og fri levering på våre gjenvinningsstasjoner. Gebyret er fordelt likt på alle hytteeiere, og skal kun dekke kostnadene Innherred Renovasjon har med hytterenovasjonsordningen (selvkost). Selv om du ikke kaster mye avfall på hytta, har IR likevel kostnader med renovasjonsordningen som vi må dekke via gebyret.
Om appen "Tømmeplan IR"
iPhone: Sjekk at du har tillatt varslinger for appen. Gå til Innstillinger - Varslinger og finn appen i lista. Tillat varslinger og velg hvordan de skal vises.
Android-telefoner: Sjekk om alle tillatelser er på ved å trykke på eiendommen i appen, velg innstillinger oppe til høyre og trykk på i-symbolet. Det skal da se slik ut:
Hvis det å gi tillatelse ikke utgjør noen forskjell, har vi en felles oppskrift for alle Android-mobiltyper som kan prøves:
- Sveip ned fra toppen av skjermen for å åpne Quick settings.
- Hvis Power mode-knappen lyser, er strømsparing på. Dette kan forhindre varslinger fra å vises. Trykk på knappen for å slå av strømsparing.
- Hvis Do not disturb-knappen lyser, vil ikke varslinger vises. Slå i så fall av denne.
Opplever du problemer med varslinger, forsøk dette:
- Gå til Settings.
- Velg Apps, scroll ned til Tømmeplan og velg den.
- Under Notifications, pass på at disse er slått på.
- Gå tilbake til Apps.
- Trykk på meny-knappen øverst til høyre og velg Special access.
- Velg Optimize battery usage.
- Scroll ned til Tømmeplan og sett innstillingen til OFF.
- Gå tilbake til Settings, velg Device Maintenance og så Battery.
- Scroll ned til bunnen og velg Unmonitored Apps.
- Velg Add Apps og velg Tømmeplan.
- Når Tømmeplan appen har blitt valgt, trykk på Done.
Opplever du problemer med varslinger, forsøk dette: Android 7 og eldre
- Velg Settings og Advanced settings.
- Velg Battery manager og Protected Apps.
- Legg til Tømmeplan i listen.
- Velg Settings og Advanced settings.
- Velg Battery og App launch / Launch.
- Scroll ned til Tømmeplan i listen.
- Slå av Manage automatically (sett switch i OFF-posisjon).
- I nytt vindu, slå på Auto-launch, Secondary launch og Run in background.
Opplever du problemer med varslinger, forsøk dette:
- Gå til Settings.
- Velg Apps, scroll ned til Tømmeplan og velg den.
- Under Notifications, kontrollér at denne innstillingen er på.
- Gå tilbake til Settings og velg Battery.
- Trykk på menyknappen øverst til høyre og velg Battery optimization.
- Velg All Apps fra nedtrekksmenyen og scroll ned til Tømmeplan.
- Velg Tømmeplan, velg Don't Optimize, og trykk på Done.
- Slå på Tømmeplan varslinger på Lenovo telefoner:
- Gå til Settings.
- Velg Apps, scroll ned til Tømmeplan og velg den.
- Under Notifications, kontrollér at denne innstillingen er på.
- Trykk på Battery, og velg Battery optimization.
- Velg Don't Optimize, og trykk på Done.
Opplever du problemer med varslinger, forsøk dette:
- Start Security appen på telefonen.
- Velg Manage apps, søk etter Tømmeplan, og velg den.
- Kontrollér at autostart er slått på for Tømmeplan.
- På samme skjermen, velg Notifications.
- Kontrollér at Show notifications er slått på.
- Slå på Priority, Floating notifications, og Lock screen notifications.
- Gå tilbake og velg Battery saver.
- Velg No restrictions.
Opplever du problemer med varslinger, forsøk dette:
- Gå til Settings.
- Velg Apps og Application List.
- Scroll ned til Tømmeplan og velg den.
- Trykk på Notifications og pass på at tillatelse er gitt.
- På samme skjerm, trykk på Battery.
- Velg Battery Optimization.
- Scroll ned til Tømmeplan og velg den.
- Velg Don't Optimize og trykk Done.